Skip to main content

Nu het kouder begint te worden, krijg ik direct zin in een bakje snert. Deze oer-Hollandse erwtensoep wordt al sinds de 16e eeuw gemaakt. Het is een echte winterse soep die goed vult. En het bevat ingrediënten die lang houdbaar zijn, zoals spliterwten, knolselderij, prei, ui en wortel. Ik heb het traditionele recept wel iets aangepast. Zo eet ik geen vlees, dus heb ik de rookworst achterwegen gelaten. Ook hou ik niet van knolselderij, dus deze heb ik vervangen door gewone bleekselderij stengels. Als je het recept gaat maken, houd er dan rekening mee dat het koken van de soep ongeveer 2 uur duurt.

Oh ja en heb je de soep gemaakt, doe dan de lepeltest: als de lepel midden in je soepkom rechtop blijft staan, dan heb je de perfecte snert gemaakt!

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten
  • 2 stuks prei
  • 3 stengels selderij
  • 1 ui
  • 2 winterpenen
  • 2 liter groentebouillon*
  • 3 laurierbladeren
  • Zout en peper

*Ik gebruik 1 bouillonblokje voor 2 liter water. Bij het opdienen doe ik er naar eigen smaak nog een beetje zout en peper in.

Bereidingswijze

  1. Spoel de spliterwten af. Je hoeft ze niet te weken.
  2. Na het afspoelen, doe je ze in de pan met twee liter groentebouillon en de twee laurierbladeren. Laat het geheel rustig koken en zet een timer voor 1,5 uur. Roer regelmatig in de pan.
  3. Snij ondertussen de wortels, selderij, ui en prei.
  4. Na 1,5 uur zijn de spliterwten voldoende gebroken en tot snert gekookt. Het is nu tijd om de rest van de groenten erbij te doen. Laat het geheel nog een half uur rustig koken.
  5. Haal de pan van het vuur en verwijder de laurierbladeren. Je kunt nu genieten van de soep!

De lekkerste snert laat je een nachtje staan. Op de een of andere manier trekken de smaken dan goed samen en wordt de soep nog dikker.